Mobilní verze webu Full web   Login  

Přijďte se nechat hýčkat  


  Zarostlý nehet, a co s ním.



Pakliže Vás trápí tento problém, pak je z 80% příčinou špatně ustřižený nehet.

Jak tedy nehty správně stříhat, aby k tomu nedošlo?

Ideálně do rovna, maximálně trochu zaoblit rohy, aby nebyly ostré. Nikdy ne do kulata, příliš na krátko, a hluboko v nehtovém valu. Nehtový val je vyvýšená kůže po stranách nehtu. Nehet roste jako by v něm. Ustřihnete li jej hluboko, nehtový val se po ztrátě nehtu zacelí. A nově dorůstající nehet si v něm znovu začne razit cestu ven. A to bolí...
Tomu pak říkáme, že nehet zarůstá, on však spíše dorůstá na své předchozí místo. Z něhož byl odstraněn. Nejčastěji cvakačkami. Tento nástroj je oproti nůžkám ve výhodě u tvrdých nehtů, avšak naprosto nevhodný svým tvarem do kulata. Často se pak stane, že ustřihneme okraje více, než jsme chtěli. Nehet by měl být po okrajích zarovnaný s nehtovým valem, maximálně o půl milimetru kratší, aby nehrozilo riziko zarůstání.

Co s nehtem, když už zarostlý je?

Nejdřív je třeba jej z nehtového valu uvolnit vhodnými nástroji u profesionála. Můžete zkusit i doma, ale nejspíš nebudete mít čím. (Nůžtičky jsou pro svou ostrou špičku naprosto nevhodné. Lehce se jimi poraníte, a riskujete zánět.)
Po uvolnění od pedikérky je třeba se o nehet starat i doma. Oddalovat nehtový val od nehtu, nejlépe po koupeli. Aby se nestalo, že zaroste zpět. Je totiž potřeba, aby nehet dorostl zpět na své původní místo. Opětovaným vystřiháváním, nehet opakovaně zarůstá. Je to krátkodobé řešení problému.


Těch zbylých 20
%, už není jen o stříhání, jako spíše o špatném tvaru nehtu, kdy okraje nehtu se stáčí dolů. Velmi vyjímečně v mládí (genetické dispozice). Často u starších lidí. Kdy se nehet ztlušťuje, okraje se začnou tlakem zahýbat, a současně je i nehet křehčí a náchylnější k lámání. Zde už se vyplatí navštěvovat pedikérku častěji. Používají se třeba i nehtové špony (rovnátka), aby se nehet narovnával. U starších lidí přirůstá pokožka k nehtům rychleji. Můžeme to pozorovat i u volného okraje nehtu. Když se delší dobu nestříhá, lůžko se prodlužuje, tím jak kůže přirůstá k nehtu.


Máte zarostlý nehet? Ať už je to špatným stříháním, nebo tvarem nehtu, tento problém lze vyřešit. Při pedikúře se mi hodně osvědčilo. Potom co se nehet uvolní a odstraní se špička, která tam často je. Vložit mezi nehet a nehtový val, na postižené místo, smotek vaty namočený v alpě (kvůli desinfekci). Je však potřeba jej doma obměňovat. Smotek plní funkci bariéry, aby na nehtový val netlačil tvrdý nehet přímo. A zároveň tím zabraňuje opětovnému zarostení nehtu. Potom co nehet povyroste, už dále nezarůstá.

 

 

                 




(c) - M.B.