Mobilní verze webu Full web   Login  

Přijďte se nechat hýčkat  


Xantelasma

Zatímco ostatní kožní útvary souvisí hlavně s kůží, s jejími poruchami a výživou. A lze je tedy zlepšit vhodnými přípravky a péčí o pokožku... Xantelasma jsou jiná.


Najdete je kolem očí jako žluté, nebo žlutobílé ploché ostrůvky, různé velikosti, a většinou u starších lidí. Jedná se o nahromaděný tuk - cholesterol, a značí onemocnění. Proto je vhodné navštívit při jejich nálezu praktického lékaře. Jsou způsobena hyperlipoproteinémií typu 2. Nebo zvýšenou hladinou cholesterolu a triglyceridů (což jsou předchůdci závažných kardiovaskulárních onemocnění, nebo cukrovky).

Jejich odstranění závisí tudíž hlavně na celkové léčbě organismu, kterou určí lékař. Mizí pak sama, tím jak se omezí usazování lipidů v krvi. Vyjmečně je pak může způsobovat i genetická predispozice, a pak jejich odstranění není jednoduché. Nejdou vymáčknout ani vyříznout (tvořily by se dále kolem jizvy). Ani laser není účinný, navíc v blízkosti očí není vhodné laser používat. Lze použít leptací kyselinu, tekutý dusík, či tekutý oxid uhličitý – ale i to je na citlivé pokožce kolem očí potencionálně nebezpečné. A i po těchto zákrocích se xantelasma začínají tvořit znovu. Je potřeba odstranit příčinu uvnitř, ...vhodné léky, dieta, zdravý životní styl.

                                                                                                     




(c) - M.B.