Mobilní verze webu Full web   Login  

Přijďte se nechat hýčkat  


Milie


Téměř každý se s nimi setkal. Drobná bílá zrníčka od 0,2 mm do 2 mm, tvořící se nejčastěji kolem očí, nebo tvářích. Často jsou zaměňovány se zaníceným pupínkem, avšak na rozdíl od něj nejdou vymáčknout.
Milie je zjednodušeně shluk odumřelých kožních buněk – keratinocytů. Zachycených v kůži, které se od ní nemohou volně odloučit. Tvoří se totiž v podkoží, tzn. hlouběji v kůži, a svrchní části kůže je překrývají. Proto je nelze vymáčknout bez poškození pokožky nad nimi.

Jak s nimi tedy ven? Aby bylo poškození při jejich odstraňování co nejmenší, používá se k narušení pokožky nad milií jednorázová, ostrá, sterilní jehla. Nikdy ne jehla na šití, ta je příliš tupá, a hrozí i zanesení infekce. Pokožka se jehlou nařízne a milie se vytlačí ven a místo dezinfikuje. Ranka je obvykle malinká a velmi rychle se zaceluje a hojí.
Tento úkon je v kosmetických salonech zcela běžný, a tak kosmetička ví co dělá, milii pozná na první pohled a ví kde pokožku naříznout. Musí to být totiž přesně nad jejím okrajem, a i samotné vymáčknutí vyžaduje přesnost, obzvláště je li příliš blízko očí. Na horním, pohyblivém víčku je to obzvláště složité, a pakliže je příliš hluboko, ne vždy se jí podaří odstranit, a klient je odeslán na dermatologii (na kožní).

K tvorbě milií přispívá krom dědičných dispozic nedostatečný pitný režim, dehydratace pokožky a suchá kůže. Proto je i nejčastější výskyt kolem očí, tam je pleť tenká, citlivá a sušší.
Dále nevhodné kosmetické přípravky, odličovače, tonika s alkoholem, micelární vody... Tj. Přípravky narušující bariérovou funkci pokožky, způsobující suchost pleti a tím i nárůst rohové vrstvy pokožky. Vrstva odumřelých kožních buněk je vyšší a pokožka se nerovnoměrně odlupuje.


Jako prevenci je pak vhodné provádět šetrný peeling (exfoliaci), ne však denně a v očním okolí. Šetrně pokožku odličovat a krémovat. Vhodným krémem, s přihlédnutím k celkovému stavu pleti, případně očním krémem, a hydratovat pleť.
Dále se doporučuje přidat do potravy vitamín A (retinol), najdeme jej například v rybím oleji, a to především máte li na obličeji vyšší výskyt milií. A dodržovat pitný režim.

                                        




(c) - M.B.