Mobilní verze webu Full web   Login  

Přijďte se nechat hýčkat  


Na co jste se bály zeptat při návštěvě kosmetiky?

1. Bude to bolet?

Bude bolet trhání obočí...?

Ano. Ale rozhodné míň, než když se o tento úkon budete pokoušet sama doma. Ve studiu je celý úkon “rychlovka“. Dnes je na trhu spousta šetrných vosků, jimiž se během chvilky vytvoří dokonalý tvar, a na pinzetu zbyde už jen doúprava pár chloupků. A ani té pinzety se bát nemusíte, kosmetička to s ní umí opravdu rychle a přesně.

A co hloubkové čištění pleti?
Ano, je nepříjemné. Ale i zde platí, že ve studiu to kosmetička zvládne bezbolestněji, než vy sama doma, před zrcadlem. Za prvé zvolí vhodnou napářku pleti, aby šla nečistota lépe ven. Za druhé, nedělá to poprvé, a může si dopomoct ultrazvukovou špachtlí. Pozor však, o ultrazvukové špachtli koluje řada mýtů – třeba právě ten o bezbolestnosti celé procedury. I toto ošetření je nepříjemné až bolestivé. A hned dalším častým mýtem je, že přístroj dokonale póry vyčistí. Ve skutečnosti je to tak padesát na padesát. A je tedy nutné dále pleť ručně dočistit. Ultrazvukovou špachtli vychvalují nejvíce začínající kosmetičky, (obzvláště ty s rekvalifikačním kurzem). Ušetří jim to práci a námahu, a kolikrát zamaskuje necitlivost (neohrabanost) prstů. Pár klientů mi dokonce řeklo, že ruční čištění je nebolelo tolik, co ultrazvuková špachtle u předešlé kosmetičky. Záleží tedy na vás, co je vám příjemnější.
Ruční čištění pleti bolí podle toho, jak máme citlivou pleť, a jak moc je pleť zanesená. Rozhodně není cílem kosmetičky vás trápit, (nebo snad mučit). Bude li to nepříjemné, stačí to kosmetičce říct. Domluvit se na menším tlaku, nebo rozložení čištění do více návštěv. Kosmetička si navíc může dopomoct nástroji jako je expresor (zvaný též klečr, očko). Nebo injekční jehlou (zejména u milií nezbytnost). Obojí slouží k tomu aby byl zásah co nejméně bolestivý, a co nejvíce účinný.


2. Musím se vysléct?

Kosmetická ošetření vyžadují nejčastěji odložení trička. Následně vás kosmetička zakryje ručníkem, tak aby vám mohla ošetřit dekolt. Dále je třeba počítat s odložením svršků při depilaci, podle ošetřovaných partií.


3. Co když usnu?

Když usnete nestane se vůbec nic :-). Stává se často, že klient při masáži, nebo i s maskou usne. Hlasité oddechování kosmetičku nijak neobtěžuje ani neuráží.

4. Potřebuji něco sebou?

Žádný ručník, sponky, přezůvky,... sebou opravdu ke kosmetičce nepotřebujete. Často Vám dá kosmetička po ošetření i pár minutek na to, aby jste se po ošetření upravila, a zapůjčí Vám i hřeben na vlasy. Možná si jen nezapomeňte hotovost, nebo se raději předem informujte, zda lze ve studiu platit kartou. Ať předejdete případným komplikacím.


5. Bude ta káva, čaj, voda,.. něco stát?

Nabídnou li Vám ve studiu některý z těchto nápojů k pití, bývá to zpravidla zdarma. Případně by Vám cena těchto nápojů měla být sdělena již při “objednávání“. Dnes je však spíše vyjímkou si za tyto nápoje něco účtovat. Setkat se s tím můžete u podezdřele levných služeb. Ve větších studiích se pak naopak můžete setkat s větší nabídkou nápojů, jako je kola, džus,... Tady Vám však cenu za “nadstandartní“ nápoje rovnou sdělí, ať už slovně, nebo i na nápojovém lístku.


6. Nestíhám,mám zavolat?

Ano, už desetiminutové zpoždění je lepší ohlásit. Po dvaceti minutách už Vás nemusí kosmetička přijmout. Obzvláště, když se předtím telefonicky neomluvíte.
Například. Když se objednáte na úpravu a barvu obočí, počítá se s třicetiminutovým ošetřením, přičemž skutečný čas se pohybuje kolem dvaceti minut. Deset minut zpoždění zde tedy nepředstavuje větší problém, avšak dvacet již ano. A znamená to, že klientka objednaná po Vás bude muset čekat. A sami víte, jak je to nepříjemné. Stejně tak je to nepříjemné i pro kosmetičku, která ten čas musí někde dohnat.
Zavoláte-li, ušetříte stres sobě, (třeba je po Vás volné místo, a nemusíte „běžet“), i kosmetičce.

Co se týče zrušení rezervace, je nezodpovědné se neomluvit.

Čas, který byl rezervován Vám, se jen zřídka podaří ihned zaplnit někým jiným, a kosmetička tak sedí v práci zadarmo. Co kdyby klient přišel, a kosmetička tam nebyla...
Pro předcházení těchto situací rozesílají některá studia den předem upozornění prostřednictvím sms. Díky špatným zkušenostem salonů s klienty, se pak můžete setkat s tím, že je při rezervaci požadována záloha, právě z těchto důvodů. Některá studia mají i vypracovaný vnitřní řád se storno poplatky, a když se neomluvíte 24 hodin předen, je Vám naúčtována celá částka služby, a následně po Vás vymáhána... Což není nejvhodnější způsob jak tyto situace řešit, protože to předem způsobuje nedůvěru mezi klientem a kosmetičkou.


7. Můžu pak ven mezi lidi?

U této otázky je nejproblémovější úkon depilace. Citlivá pleť zde opravdu zčervená na jednu až dvě hodiny. Navíc bezprostředně po depilaci není vhodné použít make-up. Pokud je depilace součástí kosmetického balíčku (celkového ošetření), pak je velká pravděpodobnost, že po aplikaci masky již pokožka červená nebude. Co se týče hloubkového čištění pleti, je zčervenání zcela individuální, někdo nezčervená vůbec. Většinou se pokožka zklidní během působení masky. Co však může být viditelné , jsou drobné jizvičky po vypichování milií, obzvláště, máte li jich hodně. Jejich zacelení může trvat i jeden den. Ale i zde hodně záleží na tom, jaký je celkový stav vaší pokožky, je li zdravá, vyrovná se s tím již během kosmetického ošetření. Pakliže je však vysušená, až exematická bude reagovat zčervenáním na jakýkoli tlak, i při masáži. Vhodnou péčí však lze vyřešit i stav této pleti.



Je nějaká další věc, na kterou jste se báli zeptat?

Mně jako kosmetičce, která se v oboru pohybuje už delší dobu, přijde spousta věcí úplně samozdřejmých. Ale chápu, že pro Vás být nemusí. Napiště, jestli Vám tu něco chybí :-) Telefon, nebo email najdete v kontaktech.

 




(c) - M.B.